Hoitotoimenpiteet
PENNUN TOTUTTAMINEN KÄSITTELYYN
Pentu kannattaa totuttaa jo pienenä erilaisiin hoitotoimenpiteisiin, kuten kynsienleikuuseen,turkin hoitoon, pesemiseen, hampaiden katsomiseen ja ehkä myös harjaamiseen. Kun totutat pentua käsittelyyn, älä pidä siitä väkisin kiinni. Useimmat koirat vastustelevat väkisin kiinnipitämistä ja kyljelleen pakottaminen saattaa saada ne jopa ihan paniikkiin. Tämä on normaalia, emme me ihmisetkään pidä siitä, että meistä pidetään kiinni vastoin tahtoamme.
Pakottamalla tehdyt toimenpiteet jäävät pennun mieleen epämiellyttävinä ja vaikka aluksi onnistuisitkin väkisin vaikka leikkaamaan kynnet, muuttuu toimitus todennäköisesti hankalammaksi ja hankalammaksi mitä useammin joudutte aiheesta "taistelemaan". Käsittelyyn totuttamisessa kannattaa käyttää namipalkkaa. Ne yhtäältä pitävät pennun huomion muualla ja toisaalta palkkiot alkavat yhdistyä pennun mielessä toimenpiteeseen joka pikku hiljaa muuttuu mukavaksi.
Ennen käsittelyharjoitusten aloittamista kannattaakin miettiä, missä asennossa hoitotoimenpide sujuu helpoiten. Hampaiden katsominen on helpointa koiran istuessa edessäsi. Myös etutassujen kynnet voi leikata niin, että koira antaa sinulle tassua. Takatassut taas saattavat vaatia koiran opettamista kyljelleen makaamaan.
HAMPAAT
Jos pentu ei ollenkaan pidä kuonoon, suuhun tai hampaisiin kajoamisesta, aloita varovasti. Koske pennun kuonoa/huulia kevyesti ja anna sille samalla nami. Kun tämä sujuu voit siirtyä nostamaan huulta varovasti kehuen ja antaen välittömästi pennulle namin. Toista muutaman kerran. Tämän jälkeen voit lisätä harjoitukseen ikenien koskettamisen.
Kun pentu on tottunut huulten nostamiseen ja ikenien koskemiseen kannattaa pyytää muita ihmisiä tekemään sama harjoitus sinun syöttäessäsi namit. Hampaiden katsominen ja putsaaminen on myöhemmin helppoa, kun koira on tottunut suuhun koskeviin sormiin. Jos haluat harjata pennun hampaat, jatka edellisestä ottamalla harja mukaan. Koske harjalla ensin kevyesti ikeniä tarjoten samalla nameja. Tämän jälkeen voit vähitellen siirtyä pieniin harjausliikkeisiin (jos pentu vierastaa harjaksia aloita harjan toisella puolella), kunnes hampaiden harjaus sujuu.
KYNNET
Aivan pienen pennun kanssa kynnet voi aluksi leikata pennun nukkuessa. Jos pentu herää ja alkaa rimpuilla, odota kunnes se on rauhoittunut ennen kuin päästät sen menemään. Kerran rimpuilullaan sylistä päässyt pentu yrittää samaa konstia jatkossakin ja lisää rimpuilua seuraavilla kerroilla. Irtipäästämiseen riittää jo pienikin rauhoittuminen. Varsinkaan aluksi, ei kannata odottaa, että pentu on pitkään täysin rento vaan jo pienikin rauhoittuminen riittää.
Jos pentu on hereillä, on parempi leikata alussa vain muutama kynsi kerrallaan, jotta pentu ei opi tämän toimenpiteen kestävän ikuisuuksia. Kynsienleikkuu on lyhyt hetki, jonka jälkeen saa namipalan ja pääsee taas juoksentelemaan. Liian pitkät kynnet aiheuttavat vaikeuksia liikkumiseen, joten kynsien lyhyenä pitäminen on välttämätöntä.
Kynsien leikuuseen totuttaminen etenee samalla tavoin kuin suuhun koskeminenkin, eli pilkotaan homma pieniksi palasiksi ja totutetaan pentu jokaiseen palaseen erikseen. Jotkut pennut saattavat olla erittäin herkkiä tassujensa suhteen, jolloin kannattaa aloittaa vain siitä, että koskettelee tassuja käsillään antaen pennulle samalla nameja. Kun tassuihin koskeminen sujuu otetaan sakset mukaan. Kosketa saksilla tassua ja anna palkitse jokaisesta kosketuksesta namilla. Kun tämä sujuu voit tehdä muutaman toiston niin, että kosket saksilla kynttä. Tämän jälkeen ota kätesi mukaan ja totua pentu samaan tyyliin siihen, että kosket saksilla tasuun, josta pidetään kiinni.
Jos kynsienleikkuu vaikuttaa todella hankalalta kannattaa ensin miettiä mikä siinä pennun mielestä on vaikeaa. Jotkut eivät pidä siitä, että niiden tassuja puristellaan, toiset taas inhoavat kynsiin koskemista. Kun osaat sanoa, mistä kiikastaa voit keskittyä harjoittelemaan alkuun juuri tuota vaikeaa asiaa.
TURKIN HOITO
Useimpien rotujen edustajia ei tarvitse pestä kuin muutaman kerran vuodessa, toisien jopa vielä harvemmin, ellei koira erityisesti likaannu jossain. Jottei peseminen muodostuisi myöhemmin ongelmaksi, voi pentua aluksi suihkutella pelkällä vedellä samalla kun syöttää sille herkkupaloja.
Kylpyhuoneesta voi tehdä mukavan paikan vaikka leikkimällä siellä silloin tällöin pennun kanssa tai antamalla sen ruoka siellä. Jotkut koirat ovat erityisen alustaherkkiä, joten esimerkiksi pesuhuoneen kaakelilattia saattaa pelottaa niitä. Anna pennulle aikaa totutella uuteen alustaan. Kehu ja palkitse sitä jokaisesta pienestäkin yrityksestä astua kaakelipinnalle.
Turkin hoidossakin voi edetä varovasti, eikä sitä tarvitse heti aloittaa kamman tai harjan kanssa. Voit aloittaa harjoittelun silittelemällä koiraa vaikka harjan päällispuolella. Jotkut koirat pyrkivät puremaan harjaa tai niitä harjaavaa kättä. Tällöin kannattaa tarjota koiralle luu harjaamisen ajaksi.
TUTKI KOIRAA
Pentu on hyvä totuttaa myös korvien ja silmien tutkimiseen, anturoiden ja tassujen tarkastukseen ja ylipäänsä siihen, että sitä kosketellaan eri puolilta. Vennyttele raajoja varovasti, koskettele korvia joka puolelta, myös niiden sisäpintaa ja kääntele niitä. Totuta pentu tassuista kiinnipitoon sekä anturoiden, varpaiden välien ja kynsien tutkimiseen. Uroskoirien yleinen vaiva on esinahantulehdus, joten totuta pentu myös sukuelinten kosketteluun ja tutkimiseen.
Kesäisin on tärkeää tutkia koira säännöllisesti (oikeastaan joka ilta) punkkien varalta. Punkit poistetaan käyttämällä esim. punkkipihtejä tai ennaltaehkäisevästi erilaisilla pannoilla tai niskaan laitettavilla punkkien ja muiden ulkoloisten ehkäisemiseen käytetyillä liuoksilla.
Koiraa tutkiessasi käytä kaikkia aistejasi, myös hajuaistia. Kun tutkit koirasi säännöllisesti opit miltä se tuntuu, näyttää ja haisee ollessaan terve. Tällöin sinun on myös helpompi huomata jos se sairastuu.