KivaPiski
  • Kivapiski
  • Kouluttaja
    • Koulutusmenetelmät
  • Ongelmakoirakoulutus
  • Ota yhteyttä
  • Kirjoituksia
  • Yksityiskoulutus

"Kun nykyään kaikki menee liian pitkälle... (eikä saa edes sanoa ei)"

1/26/2024

10 Comments

 
Sosiaalisessa mediassa on parin viikon ajan näkynyt taas postauksia, joissa päivitellään mm. koirien lisääntyneitä ongelmakäytöksiä, sitä ettei koiriin voi tai saa enää koskea, tai sitä, että nykyään on niin paljon koiria, jotka tekevät mitä niitä huvittaa, eivätkä siedä sitä, että niitä estetään tai kielletään, eivätkä ne ole millään tavalla omistajiensa hallinnassa. Näiden kaikkein (ainakin rivien väliin kirjoitettu) sanoma on, että positiivisessa vahvistamisessa ja omaehtoisuuden lisäämisessä on nyt sitten menty liian pitkälle. Tämä toistuu myös postausten kommenteissa, joissa päivitellään maalaisjärjen katoamista, kaikenlaisten ääripäiden kamaluutta ja ollaan huolissaan siitä, mitä tämä kaikki positiivisuus tekeekään koirille, joille ei ole asetettu rajoja ja jotka eivät siksi opi sietämään elämän ikäviä asioita. 

Liian pitkälle Suomessa on viime vuosina mennyt myös esimerkiksi tasa-arvo, sukupuolisensitiivisyys, sosiaaliturva sekä lasten ”vapaa kasvatus”. Yhteistä näille liian pitkälle menemisestä huolestuneille äänille on, ettei koskaan kerrota mikä olisi se sopiva määrä tasa-arvoa, sukupuolisensitiivisyyttä tai positiivista vahvistamista ja omaehtoisuutta. Ne rakentuvat ajatukselle siitä, että jokainen ”normaalilla maalaisjärjellä” varustettu ihminen kyllä tietää ja ymmärtää missä raja menee ja milloin se ylitetään. Ja jos lukijana et sitä tiedä, kuulut todennäköisesti juuri siihen porukkaan, joka on syypää tähän liian pitkälle menemiseen. 

Perusteluna liian pitkälle menemisestä käytetään lisääntynyttä ongelmakäyttäytymisenä, vaikka lisääntymistä ei missään todennetakaan. Perusteluksi riittää kirjoittajan oma kokemus tai tunne. En tiedä onko olemassa tilastoa ongelmakäyttäytymisen määrästä, mutta vaikka olisi, ja vaikka se olisikin lisääntynyt, voi syynä olla sata muuta asiaa kuin liiallinen positiivisuus. Jalostus tulisi esimerkiksi noin äkkiseltään ensimmäisenä mieleen. Koiramäärän lisääntyminen varmasti myös vaikuttaa eikä aivan hatusta vedettyä ole varmasti sekään, että ongelmista puhutaan enemmän ja niihin haetaan aiempaa useammin ulkopuolista apua. 

Liiallisen positiivisuuden ongelman ytimessä on kritisoijien mukaan se, ettei koirille enää aseteta rajoja. Siitä mitä tämä käytännössä tarkoittaa, saa harvoin mitään konkreettista esimerkkiä lukuun ottamatta täysin tyhjänpäiväistä höpinää siitä, ettei koiralle saa enää edes sanoa ei tai että siltä kysytään mielipidettä lähes kaikesta. Onneksi tavat asettaa rajoja eivät lopu yhden sanan käyttöön tai käyttämättömyyteen. Käytöksen kun voi keskeyttää monella tavalla. (Tämäkin muistuttaa laajempaa yhteiskunnallista huolta siitä, kuinka mitään ei enää saa sanoa, jota jatkuvasti toistellaan sosiaalisessa mediassa. Hassua sinänsä, kun mitään muka ei pitänyt saada sanoa.)  Kun opettaa koiralle, miten sen toivotaan eri tilanteissa toimivan, tulee samalla rajanneeksi pois ne ns. ei toivotut käytökset, ja tällä tavalla asettaa koiran käytökselle rajoja. Rajat vain rakennetaan oikeiden ja toivottujen käytösten opettamisen, ei kieltämisen ja rankaisun kautta. 

Näissä rajojen puutetta huokailevissa avauksissa on kyse myös identiteettien ja erojen rakentamisesta. Ne, jotka ymmärtävät kuuluvat meihin ja sitten ovat ne muut, jotka eivät vaan tajua, eivät osaa käyttää maalaisjärkeä ja samalla lellivät koiransa pilalle. *Me*, olemme niitä, jotka oikeasti tietävät miten kannattaisi toimia, ne toiset ovat ideologian sokaisemia hölmöjä. *Me* ymmärrämme miten koiria (tai lapsia) tulisi kasvattaa ja kouluttaa, ne muut ovat kenties lukeneet kaiken maailman kirjoja ja teorioita, mutta heiltä puuttuu aito kokemukseen pohjaava ymmärrys. 

​Vaikuttaakin siltä, että koiramaailmassa toimii oma populismin muotonsa. Sille on tyypillistä rajut yleistykset, ilmiöiden typistäminen yhteen asiaan, jota on helppo kritisoida, sekä yksinkertaistettujen vastakkainasettelujen rakentaminen. Näin rakennetaan ”viholliskuvaa” ja olkiukkoja, joita sitten ammutaan julkisesti alas postauksissa, jotka kärjistävät, provosoivat ja herättävät vahvoja tunteita ja tätä kautta saavat runsaasti näkyvyyttä. 
10 Comments
Piia Karinen
1/27/2024 07:47:54

Ai kuinka hyvä teksti! Niin paljon on tullut pohdittua samoja juttuja. Kiitos ❤️

Reply
Sanna
1/28/2024 07:40:07

Kiitos! ❤️ Ihanaa, että muutkin pohtii näitä :-)

Reply
Liisa
1/27/2024 21:28:38

Hyviä ajatuksia. Kuulun itse varmaan niihin jotka viime päivänä on somessa ihmetellyt kuinka koiraan ei saa enää koskea tai sille sanoa ei.
Mä oon sitä mieltä että jokainen koiraihminen varmasti haluaa koirille vain ja ainoastaan hyvää ja meidän kaikkien(ääri-posit, vanhan ajan johtajuusteoriatyypit ja sitten kaikki me siltä väliltä, joku hieman enemmän kallistuneena toiseen ”suuntaukseen” kuin toinen jne. Meidän tulisi ennemmin lähentyä kuin etääntyä. Antaa kaikkien kukkien kukkia ja enemmän keskittyä omaan tekemiseen kuin muiden mollaamiseen. Jokainen meistä yritää omalla tavallaan tuoda esille omaa ideologiaan ja saada ihmisiä ymmärtämään oman pointin mikä sitten kullakin ikinä on. Ja koskaan ei voi miellyttää kaikkia. Usein somessa tulet väärinymmärretyksi ja näin kuilu koiraihmisten välillä vain syvenee. Se on todella surullista. Jotain pitäisi tehdä asialle mutta mitä, niin siinäpä kysymys.

Reply
Sanna
1/28/2024 07:48:39

Oon samaa mieltä, että kaikki varmasti yrittää toimia koiransa parhaaksi. Jokainen myös tekee virheitä, mut onneks niistäkin voi oppia.

Mä en oo juurikaan törmänny siihen, ettei koiraan sais koskea. Ehkä enemmän oon huomannu, et ihmiset kiinnittää huomiota siihen, miten koira siihen kosketukseen suhtautuu tai miettii, että onko meillä oikeus koskea sillonkin kun koira ei halua (ja siis tarkotan nyt ihan silittämistä jne. en tilanteita, joissa koiraa on pakko vaikka hoitaa). ja se on musta ok. Mulla on itellä koira, joka varsinkaan väsyneenä ei tykkää mistään silittelyistä tai kosketuksista ja kertoo sen tosi selvästi. Sen kans on ollu tosi tärkeetä, että kun se vaikka nostaa huulta, mä lopetan heti. Kuvittelisin, et jos en ois sitä "kuunnellu" tilanne ois koko koskemisen suhteen tälä hetkellä jo aika paha. Eli aattelisin, et haluan et mun koirat oppii, että ne voi luottaa siihen, et kuuntelen ja kunnioitan niiden 'mielipiteitä' vaikka nyt sit koskemisesta.

Toi EI sanan käyttö on kyllä semmonen ikuisuusaihe. Luulen, että jos jossain pystyttäis keskustelemaan siitä, mitä kukanenkin sillä tarkottaa, millon ja miks sitä käyttää, miten niissä tilanteissa toimii ne, jotka ei halua käyttää ei sanaa jne. siis asiallisesti ja konkreettisesti ilman leimaamisia ja yleistämisiä, niin me kaikki opittais jotain 😁

Ehkä kyse on väärinymmärryksestä tai äärimmäisestä yleistyksestä, koska ainakin jokainen oppimisen teoriaan oikeesti perehtyny tietää, että ei toivottu käytös tulis keskeyttää, koska se mikä tapahtuu vahvistuu. Se miten sen keskeyttämisen sit tekee varmasti vaihtelee. Ja että mitä sen keskeyttämisen jälkeen tapahtuu.

Mut joo, oispa tosiaan kiva kun näistä asioista vois oikeesti keskustella jopa tuolla somessa ilman että homma heti menee hirveeks tappeluks 😁

-Sanna

Reply
Pipsa
1/28/2024 19:20:38

Voisikohan mitenkään olla mahdollista että nyt halutaan ymmärtää toisemme väärin? Tehdään oletuksia puolin jos toisin. Positiivisesti kouluttajat yleistetään kukkahattu tädeiksi jotka sallivat kaiken kun taas suojelupuolen harrastajat ovat kaikki väkivaltaisia koirien hakkaajia? Vaikka tämä ei ole varmasti totuus, ainoastaan yleistys ja varmasti näitä ääripäitä löytyy kummastakin "kultista".
Pitäisiköhän kaikkien lopettaa se yleistäminen?
Jokaisessa harrastuksessa on varmasti omat haasteensa kouluttamisessa, on hieman eri asia kouluttaa koiraa esim.tokoon, suojeluun tai metsästämiseen. Koiran tunnetilat ovat varmasti jokaisessa erilaiset ja niiden pitääkin olla, myös koiran rotu vaikuttaa asiaan, mutta tämä pitää huomioida koulutuksessa.
Jos on varma näkemyksistään ja pystyy seisomaan sanojensa takana niin luulisi pystyvän perustelemaan asiansa, tai ainakin minun mielestä. Minun mielestäni teoria monessa asiassa on eri kuin käytäntö ja harvoin myöskään tieteellinen tutkimus on käytännössä sama kun jokaisen yksilön huomioiminen käytännössä ja siihen tarvitaan sitten taas sitä käytännön kokemusta. Tämä on vain nyt oma mielipiteeni, perustuen omaan kokemukseeni. Olisikohan mahdollista nykyisessä hyväksynnän yhteiskunnassa mahdollista hyväksyä että me kaikki emme ole samaa mieltä? Eikä hyökättäisi toisen kimppuun vain sen takia että hän ajattelee eri tavalla? Voisikohan kaikki ottais oppia toisiltaan ja löytää sellainen kultainen keskitie?

Reply
Sanna
1/28/2024 21:09:35

Moi! En ihan nyt hoksaa, että mihin tää sun kommentti liittyy, koska toi mun teksti käsitteli tapaa, jolla keskustelua käydään, eli nimenomaan esimerkiks tosta yleistämisestä, Ja kritisoin nimenomaan sitä, kuinka hyökätään toisin ajattelevien ja tekevien kimppuun ja niputetaan kaikki (esim. positiivisella vahvisteella kouluttavat) samaan nippuun. En oo ikinä itse väittänyt enkä edes ajatellut, että kaikki suojelua harrastavat tai kouluttavat ois väkivaltasi. Mulla on suojelua harrastavia ystäviä ja kollegoita ja treenikavereitakin, ja ihan samanlaisia ajatuksia meillä on kouluttamisesta, joten ois vähintäänkin outoa, jos ajattelisin et hekin on nyt yhtäkkiä jotenkin väkivaltasia. ,

Oon myös vahvasti sitä mieltä, että hyvä kouluttaja tarvii sekä teoriaa että käytännön kokemusta ja se, että on opiskellu teoriaa ei tarkota etteikö vois olla paljonkin sitä kokemusta.

Mutta tosiaan en oo ihan varma siitä mihin sun kommentti oli tarkotettu ja saatoin ymmärtää sen ihan väärinkin, Musta asioita voi ja kannattaa oppia mahdollisimman monenlaisilta kouluttajilta, vaikka mulla on myös aika selkeet eettiset rajat esimerkiks siihen minkälaisen kouluttajan oppiin suostun menemään. Musta kaikenlaista kouluttamista ei tarvi hyväksyä eikä kaikilta tarvi ottaa oppia. Mulle se raja on eettinen, jollekin muulle jostain muusta johtuva. Mutta missään nimessä en tee rajaa perustuen vaikka jonkun harrastamaan lajiin.

Voi olla et tää mun kommentti meni ihan ohi ja kommentoin ihan vääriä asioita. Pahoittelut jos näin kävi. Se, etten ihan ymmärtänyt sun kommenttiä johtuu varmaan siitä, et kun oon tolla tekstillä tarkottanu jotain asiaa ja halunnu sanoa jonku jutun niin jumitun siihen vaikka sehän ei tarkota et kaikki lukis sen samalla tavalla.

Mielelläni keskustelen ihan kaikenlaisten ihmisten kanssa, kun vaan keskustelu pysyy kunniottavana ja asiallisena, sun kommentti oli tässä mielessä just hyvä!!

.

Reply
Pipsa
1/28/2024 21:41:06

Moi! Tekstinini tarkoitus ei ollut haastaa sinua tai tekstiäsi, vaan lähinnä antaa oma mielipide juuri siihen että ehkä koiraharjastien olisi syytä vetää yhtä köyttä eikä asettua vastakkain.
Eli samasta asiasta puhumme, pahoitteluni että se oli vaikeasti ymmärrettävissä tekstistä.

Sanna
1/29/2024 10:29:05

Miten ihana, että selkeytit asian! Nykysin sitä ilmeisesti jotenki heti ajattelee, että "tämäkin on nyt varmaan joku haastaminen"...luultavasti tosta somesta johtuen.

Jotenki todella kurjaa, että keskustelukulttuuri on mennyt tällaseks. Mutta onneks löytyy vielä sellasia kun vaikka sinä, jotka on valmiita selkeyttämään omaa ajatustaan, kun toinen on sen ymmärtänyt ihan väärin ❤️

EK
2/3/2024 23:52:49

Minusta tämä riippuu koiran iästä hyvin pitkälti. Jos ihmisvauvoja ja pieniä lapsia ajatellaan, on hyödytöntä hokea käsitettä, jota he eivät vielä täysin ymmärrä, mutta toistumisen myötä turtuvat sanan käyttöön. Sama pennuilla, epätoivotun käytöksen kiertäminen ja vaihtoehtoisen toiminnan tarjoaminen tuottaa paremman tuloksen. Pennun kasvaessa kieltäminen tulee toki mukaan, kun muut keinot loppuvat. Kieltämisen ja ei-sanan säästäminen mahdollisimman pitkälle helpottaa kuitenkin koiran seuraavia kehitysvaiheita. Tällä mutuilulla ensimmäisen koiranpennun ottaja täällä, erittäin yllättyneenä kuinka helposti eka puoli vuotta sujunut. Pentuoppaita en ole lukenut, mutta hevosten kanssa pitkä kokemus.

Reply
BBW Scranton link
1/20/2025 10:36:26

Great reading yyour blog

Reply



Leave a Reply.

    Kirjoittajasta

    Eläintenkouluttaja ja koirakouluyrittäjä, joka työssään ja vapaa-ajallaan ihmettelee eläinten (lähinnä koirien ja kissojen) käyttäytymistä ja kognitiivisia kykyjä, kouluttaa koiria, lukee intohimoisesti aihetta käsitteleviä tutkimuksia ja toivoo, että jonain päivänä eläimet ymmärrettäisiin itsessään arvokkaina oman elämänsä toimijoina ja subjekteina.

    Archives

    January 2025
    November 2024
    January 2024
    July 2023
    February 2023
    March 2021

    Categories

    All

    RSS Feed


​Eläinpalvelu Kivapiski
041 4994420
[email protected]
y-tunnus 2651346-1
  • Kivapiski
  • Kouluttaja
    • Koulutusmenetelmät
  • Ongelmakoirakoulutus
  • Ota yhteyttä
  • Kirjoituksia
  • Yksityiskoulutus